Hoe kom ik rond met mijn inkomen?

Wij helpen je gratis
een handje

Maak een afspraak

Veel mensen hebben moeite met rondkomen:
een derde van de Nederlanders geeft aan dat
ze lastig rondkomen.

 

Lukt het jou ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen?
En kom je vaak geld tekort?

 

Dan is goed om te weten dat het Geldloket Emmen je kan
helpen met persoonlijk advies en tips om meer grip op je
geld te krijgen.

Onze tips

Moeite met rondkomen,
wat kan je er aan doen?

Hoge rekeningen, een (te) laag inkomen en dure boodschappen maken dat veel mensen moeite hebben om rond te komen. Klinkt dit herkenbaar? Lees dan verder en ga aan de slag met onze tips. Kom je er zelf niet uit, dan staan de (gratis) adviseurs van Geldloket Emmen voor je klaar.

Tip 1: Maak een overzicht

Als je weet wat er in komt en wat er uit gaat, dan krijg je meer grip op je geld. Op je inkomen heb je niet altijd invloed, op je uitgaven soms wel. Als je een overzicht maakt van je inkomsten en uitgaven, dan krijg je meer controle. Begin simpel en zet de inkomsten en uitgaven voor komende maand eens op een rij. Het Nibud heeft een handig document gemaakt waarin je je inkomsten en uitgaven kunt invullen. Deze kan je hier downloaden. Wat valt je na het invullen op? Zijn er uitgaven waar je direct op kunt besparen? Pak deze dan gelijk op en start met je eerste besparing!

Tip 2: Maak een geldplan

Geldzaken kunnen ingewikkeld zijn. Een maandoverzicht is een goed begin, maar eigenlijk moet je inzicht krijgen in alle inkomsten en uitgaven om op basis daarvan een plan te maken. Het Geldplan van Geldloket Emmen en Nibud helpt je om dit plan te maken. Vooraf geef je aan hoeveel je tekort komt en hoeveel je wilt overhouden. Bij het invullen van het plan krijg je tips hoe je kunt besparen én hoe je meer kunt verdienen. Door deze tips uit te voeren en in te vullen krijg je direct zicht op het resultaat!

Tip 3: Check je toeslagen

Ook met betaald werk kan je recht hebben op toeslagen en tegemoetkomingen. Bijvoorbeeld recht op huurtoeslag, zorgtoeslag of een kindgebonden budget. Er zijn zowel landelijke regelingen als gemeentelijke regelingen waar je wellicht aanspraak op kunt maken en dat kan heel wat geld schelen. Bekijk (anoniem) op welke tegemoetkomingen je wellicht recht hebt via BerekenUwRecht.

Tip 4: Maak een administratie

Een goede administratie vergroot de grip op je geld.
Het voorkomt dat je voor onverwachtse uitgaven komt te staan of dat je dingen vergeet te betalen. Ook zorgt een goede administratie ervoor dat je belangrijke documenten snel kunt terugvinden. Doe je administratie 1x per week op een vast moment en zet dit in je agenda, zodat je het niet vergeet. Bekijk het Stappenplan Administratie Bijhouden van het Nibud voor meer tips. Lukt het je niet om een administratie op te zetten? Neem dan contact op met Geldloket Emmen, wij kunnen je hierbij helpen.

Tip 5: Weer voorzichtig met lenen

Lenen lijkt makkelijker dan besparen. Maar, een lening is niet gratis en er zitten risico’s aan vast. Vraag jezelf af of sparen misschien ook een optie is. Kan je maandelijks iets opzij zetten om je doel te behalen? Door te sparen blijf je flexibeler – je kunt je geld ook voor iets anders gebruiken mocht dat nodig zijn - en voorkom je extra maandelijkse kosten in de vorm van rente die je moet betalen voor je lening. Als je toch besluit te lenen, bekijk dan goed wat de kosten zijn en bedenk of de lening binnen je budget past. Kan je de maandelijkse rentekosten betalen?

Ik kom er zelf niet uit,
kan Geldloket Emmen mij helpen?

 

Jazeker, dat kan, daar zijn wij voor!
De adviseurs van Geldloket Emmen kunnen je (gratis) helpen bij vragen met betrekking tot rondkomen en andere
vragen over geld.

 

We kunnen je ook anoniem helpen.
Wil je dat iemand kosteloos met je meekijkt?
Neem dan contact met ons op of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek.