headerline
Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Baby op komst!  

4 januari 2022

Als je voor het eerst vader of moeder wordt, verandert er veel, ook financieel. Je komt voor allerlei kosten te staan die je voor die tijd niet had. Het is goed om je hierop voor te bereiden.

 

Eenmalige kosten

Bij het Nibud weten ze alles over huishouden en rondkomen. Het Nibud geeft aan dat je rekening moeten houden met een bedrag van € 670,- voor de eerste noodzakelijke kosten van een baby. Dit zijn alleen de noodzakelijke kosten. Dingen als babyfoon of box zijn hierin niet meegenomen. Op de site van het Nibud staat een overzicht met bijbehorende kosten: Nibud .

Vaste uitgaven

Naast de eenmalige kosten, stijgen ook de vaste uitgaven. Zo worden de boodschappen duurder. Denk daarbij aan dagelijkse kosten voor babyvoeding en luiers (volgens het Nibud kosten luiers zo’n € 35,- per maand). Ook het energie- en waterverbruik neemt toe. En vergeet ook niet de kosten van de kinderopvang niet, als je hier gebruik van maakt.

Inkomsten

Nettoloon

Als een van de ouders minder gaat werken, is het goed om te weten wat straks het nettoloon zal zijn. Vraag dit na bij de werkgever.

Kinderbijslag

Ouders hebben recht op kinderbijslag. Kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In principe gebeurt dit automatisch als het kindje geboren is. De hoogte van de kinderbijslag is per januari 2022 € 230,69 per kwartaal (3 maanden).

Kindgebonden budget

Misschien heb je recht op het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. In principe gebeurt dat automatisch als het kindje geboren is. Of je kindgebonden budget krijgt, hangt af van de hoogte van jullie inkomen.

Wil je weten of je kindgebonden budget krijgt? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Kinderopvang

Gaat jullie kindje naar de kinderopvang? Dan kunnen jullie mogelijk kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst krijgen.

Wil je weten of je kinderopvangtoeslag je krijgt? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Financiële zorgen voorkomen

Het is verstandig om de uitgaven en inkomsten op een rij te zetten. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Kom je toch geld te kort? Kijk dan nog eens naar de bespaarmogelijkheden. Ook onze tips voor de boodschappen kunnen je misschien helpen. Een afspraak maken met een van de medewerkers van het Geldloket kan natuurlijk ook!

Meer weten?

Neem contact op met Geldloket Emmen. We helpen je graag!

 

 

Voor alle vragen over geldzaken

Heb je vragen over geldzaken, bijvoorbeeld door een verandering in je leven? Geldloket Emmen biedt inwoners van de gemeente Emmen gratis en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Emmen