headerline
Thema: Pensioen
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Eerder met pensioen?

4 januari 2022

Denk je erover om eerder met pensioen te gaan? Hieronder zetten we op een rij waar je aan moeten denken als je eerder met pensioen wilt gaan.

Als je eerder stopt met werken, dan bouw je minder pensioen op en wordt je pensioenuitkering  lager. Ook heeft het gevolgen voor andere inkomsten, zoals toeslagen en bijstandsuitkering. Ga daarom altijd na of vervroegd pensioen in jouw geval noodzakelijk is.

AOW (Algemene Ouderdomswet)

Iedere Nederlander krijgt vanaf zijn of haar AOW-leeftijd een AOW-uitkering. De AOW-leeftijd is vijf jaar van tevoren bekend. Ben je geboren na 31 december 1960? Dan is je AOW-leeftijd nog niet bekend, maar is die elk geval minimaal 67 jaar.

Je kunt je eigen AOW-leeftijd berekenen op de website van de SVB (Sociale Verzekeringsbank): SVB. Als je je geboortedatum invult, zie je je (verwachte) AOW-leeftijd.

Pensioen

Naast AOW bouwen de meeste mensen pensioen op als ze werken. Hoe hoog jouw pensioen is, verschilt per pensioenfonds. De pensioenleeftijd is ook niet altijd gelijk aan de AOW-leeftijd.

Minder pensioen

Als je eerder stopt met werken, dan bouw je minder pensioen op. Je pensioenuitkering  wordt daardoor lager. Je levert ongeveer 7% per jaar in voor ieder jaar dat je eerder stopt met werken.

Andere inkomsten naast je pensioen

Als je eerder met pensioen gaat, verhoog je je inkomen. Dit heeft gevolgen voor de toeslagen van de Belastingdienst. Het kan zijn dat je dan minder huur- en zorgtoeslag krijgt. Ga na welke gevolgen vervroegd pensioen heeft voor de toeslagen die je krijgt op de website van de Belastingdienst: proefberekening.

Bijstand en vervroegd pensioen

Een pensioenuitkering geldt als inkomen voor de bijstand. Dat betekent dat je bijstandsuitkering lager wordt. Als je een bijstandsuitkering hebt, is het niet verstandig je pensioen te vervroegen. Ga na welke gevolgen het vervroegd pensioen heeft op je bijstandsuitkering. Zie de website van de Rijksoverheid om te zien welke inkomsten van de bijstandsuitkering worden afgetrokken.

Spaargeld gebruiken in plaats van vervroegd pensioen

Je kunt ook eerder stoppen met werken en geen vervroegd pensioen opnemen. Dan heb je wel minder inkomen totdat je je pensioen krijgt. Heb je spaargeld? Dan kun je dit gebruiken om de tijd tot aan de pensioenleeftijd te overbruggen. Dan houd je ook recht op een hoger pensioen vanaf de pensioenleeftijd.

Als je je spaargeld hiervoor gebruikt, dan betaal je misschien ook minder vermogensbelasting. Je vermogen moet dan wel hoger zijn dan het heffingsvrije vermogen (€ 50.650 per persoon in 2022).

Overwaarde eigen woning gebruiken in plaats van vervroegd pensioen

Heb je een eigen woning met overwaarde? Vraag na bij de hypotheekadviseur of je dit kunt gebruiken om de periode tot aan je pensioen te overbruggen.

Met deeltijdpensioen

Soms biedt het pensioenfonds de mogelijkheid om ‘met deeltijdpensioen’ te gaan. Je gaat dan tijdelijk minder werken, maar bouwt nog wel pensioen op. Lees het na in je pensioenreglement of vraag er naar bij je pensioenfonds.

Kortom:

  • Als je eerder stopt met werken, dan bouw je minder pensioen op.
  • Het kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen die je krijgt.
  • Als je een bijstandsuitkering hebt, is vervroegd pensioen meestal niet verstandig.
  • Soms kun je met deeltijdpensioen.
  • In plaats van je pensioen eerder in te laten gaan, kun je misschien spaargeld of overwaarde van je huis gebruiken tot aan je pensioenleeftijd.

Meer weten?

Denkt je erover om eerder met pensioen te gaan en wil je bespreken wat dit voor je betekent? Neem contact op met Geldloket Emmen. We helpen je graag!