headerline
Thema: Uit elkaar
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Uit elkaar, maar wie betaalt de woonlasten?

20 januari 2022

Als je gaat scheiden, ga jij of je partner meestal in een ander huis wonen.  Maak hier van tevoren goede afspraken over met elkaar. Voorkom financiële zorgen door dubbele woonlasten.

Financiële zorgen kunnen ontstaan doordat de hypotheek of huur van de oorspronkelijke woning niet betaald kan worden. Want wat hebben jullie daar onderling over afgesproken? Betaalt degene die in de woning woont ook de woonlasten? Of is hierover een verdeling afgesproken?

De ene partner kan meer inkomsten hebben dan de ander. Ook kan de ene woning duurder zijn dan de andere. En met een koopwoning heb je misschien aftrekposten voor de belasting, terwijl dat met een huurwoning niet het geval is. Met een huurwoning krijg je misschien huurtoeslag, dat geldt dan weer niet voor een koophuis. Dit is zomaar een greep uit de zaken die invloed hebben op het verdelen van de woonlasten.

Het komt er vaak op neer dat de gezamenlijke inkomsten niet toereikend zijn om dubbele woonlasten te betalen. Flink interen op spaargeld of schulden opbouwen kan dan het gevolg zijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen. De volgende tips kunnen een hoop financiële ellende besparen.

Tip 1

Maak voorlopige en dus tijdelijke afspraken over wie welke lasten betaalt. Later kun je afspraken maken waarbij je ook rekening houdt met eventuele partner- en kinderalimentatie.

Tip 2

Zoek een woning die betaald kan worden van jullie gezamenlijke inkomen, naast de vaste lasten van de ‘oude’ woning. Het opstellen van een begroting geeft je hierbij het nodige inzicht.

Tip 3

Houd bij de verdeling van de woonlasten ook rekening met inkomsten en kosten/uitgaven. Denk aan eventuele toeslagen die je ontvangt van de Belastingdienst en/of een voorlopige aanslag die je maandelijks betaalt.

Tip 4

Zolang de scheiding nog niet is afgerond, zijn beide partners 100% verantwoordelijk voor het betalen van de vaste lasten. Dat geldt zeker als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Ook als jullie afspreken dat ieder de helft van de woonlasten betaalt, kan de hypotheekverstrekker of verhuurder eisen dat de ene partner het deel van de ander betaalt als zij/hij dat niet doet. Dit geldt ook als je niet zelf in de woning woont.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verdeling van de woonlasten of andere financiële gevolgen van een scheiding? Neem contact op met Geldloket Emmen. We helpen je graag!