headerline
Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Mijn kind wordt 18 jaar. Wat gaat er veranderen?

4 januari 2022

Als je kind 18 jaar wordt, is hij of zij volgens de wet meerderjarig. Ook financieel gaat er dan wat veranderen. Het is goed om je daarop voor te bereiden. De belangrijkste veranderingen zetten we hieronder voor je op een rij.

Einde kinderbijslag

Een keer per drie maanden betaalde de Sociale Verzekeringsbank kinderbijslag. Dat stopt in het kwartaal nadat je kind 18 jaar is geworden. Dit scheelt meer dan 300 euro per drie maanden.

Een voorbeeld: Marijke werd op 3 februari 18 jaar. Dit betekent dat moeder begin juli geen kinderbijslag meer krijgt over het 2e kwartaal, want op 1 april (het begin van het 2e kwartaal) was Marijke al 18 jaar.

Einde kindgebonden budget

Ook het kindgebonden budget, dat betaald werd door de Belastingdienst, stopt. Zelfs eerder dan de kinderbijslag, namelijk de maand nadat je kind 18 is geworden. In het voorbeeld van Marijke stopt het dus per 1 maart.

Ziektekostenverzekering

Je 18-jarige kind is niet langer gratis meeverzekerd bij moeder voor haar of zijn ziektekosten. Er zijn verschillende verzekeraars die verzekeringen voor studenten of jongeren aanbieden. Het is verstandig om de meest geschikte uit te zoeken. Je kunt daarbij gebruik maken van de hulp van de website van Zorg Op Maat: ZOM Gemeente Emmen

Zorgtoeslag

Als je kind 18 jaar wordt, heeft het zelfstandig recht op zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de kosten van een ziektekostenverzekering. Zij/hij kan dit aanvragen via Toeslagen (belastingdienst.nl) met behulp van het DigiD. Het is verstandig om dit op tijd te regelen, een maand of twee voor de 18e verjaardag. De Dienst Toeslagen heeft namelijk tijd nodig om de aanvraag te verwerken.

Gescheiden ouders en kinderalimentatie

Als vader en moeder gescheiden zijn, heeft het kind vanaf 18 jaar recht op de kinderalimentatie die een van de ouders aan de ander betaalt. Het kind moet dan wel zelf met de ouder regelen dat die de alimentatie naar het goede bankrekeningnummer overmaakt.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat er allemaal verandert als je kind 18 jaar wordt? Neem contact op met Geldloket Emmen. We helpen je graag!

Voor alle vragen over geldzaken

Heb je vragen over geldzaken, bijvoorbeeld door een verandering in je leven? Geldloket Emmen biedt inwoners van de gemeente Emmen gratis en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Emmen