headerline
Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Wat moet ik regelen als mijn partner overlijdt?

4 januari 2022

Als je je partner verliest, moet je veel regelen. Ook op het gebied van je geldzaken. Met dit overzicht helpen we je op weg .

 

Maak een gratis afspraak als je vragen hebt over dit onderwerp. Neem contact op met Geldloket Emmen voor al je vragen over geldzaken: contact.

 Inhoud

 • Inkomen
 • Belastingdienst
 • Kinderbijslag
 • Woonlasten
 • Kosten uitvaart
 • Bankrekening
 • Lopende contracten
 • Begroting

 

Inkomen

Controleer of je recht hebt een uitkering van het pensioenfonds of de werkgever van je partner, de overheid of de levensverzekering.

Nabestaandenpensioen

Werkte je partner in loondienst? Dan is er misschien nabestaandenpensioen (partnerpensioen) opgebouwd bij het pensioenfonds. Dit gaat in na het overlijden van je partner. Het maakt niet uit of je partner de AOW-leeftijd al had bereikt of niet. Je hebt er recht op als jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden.

Woonden jullie samen, dan moet je als partner zijn aangemeld bij het pensioenfonds van je partner om er recht op te hebben. Vraag aan het pensioenfonds van je partner wat er geregeld is.

Anw-uitkering (Algemene nabestaandenwet)

Je hebt recht op een Anw-uitkering

 • als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt en
 • kinderen verzorgt die jonger zijn dan 18 jaar
 • of minimaal 45% arbeidsongeschikt bent.

De hoogte van de uitkering hangt af van je inkomen. Je kunt de Anw-uitkering hier aanvragen via de Sociale Verzekeringsbank.

Overlijdensuitkering

Je hebt recht op een overlijdensuitkering van de werkgever van je partner. Het bedrag is minimaal 1 maandsalaris. Soms is in de CAO een hogere uitkering afgesproken. Als de uitkering niet hoger is dan 3 maandsalarissen, dan hoeft je hierover geen inkomstenbelasting te betalen.

Kreeg je partner een uitkering van het UWV? Dan heb je misschien recht op een bedrag van 1 maand bruto-uitkering.

Levensverzekering

Als je partner een levensverzekering had, dan krijg jij (als begunstigde) het verzekerde bedrag.

Belastingdienst

Je recht op toeslagen en de voorlopige teruggave of voorlopige aanslag kunnen veranderen.

Toeslagen

Ontvingen jij en je partner toeslagen, dan hoef je het overlijden van je partner niet door te geven aan de Belastingdienst. Die krijgt deze informatie namelijk van de gemeente. Als de toeslag op naam van je partner stond, dan wordt deze op jouw naam gezet. Ook worden de toeslagen vanzelf aangepast op je nieuwe gezinssamenstelling.

Je moet het wel zelf doorgeven als je inkomen verandert. Daalt je inkomen door het overlijden van je partner, dan gaan je toeslagen waarschijnlijk omhoog. Stijgt je inkomen, bijvoorbeeld door een nabestaandenpensioen, dan gaan de toeslagen waarschijnlijk omlaag.

Let goed op als je inkomen stijgt! Het kan zijn dat je (een deel van) de toeslagen die je al hebt ontvangen, moet terugbetalen. Als de toeslagen op naam van je partner stonden en je inkomen na het overlijden van je partner met meer dan 10% stijgt, maak dan gebruik van de 10%-regeling. Je vraagt de Belastingdienst dan om toeslagen (over de periode voordat je inkomen steeg) te berekenen zonder de stijging. Hiermee voorkom je dat je moet terugbetalen. Bel hiervoor de Belastingtelefoon.

Het kan ook zo zijn dat je eerder geen recht had op toeslagen, maar nu wel. Maak een proefberekening om te zien of je recht hebt op huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget.

Voorlopige aanslag

 • Als je partner elke maand een voorlopige teruggave kreeg, dan wordt die door de Belastingdienst stopgezet.
 • Betaalde je partner elke maand een bedrag in verband met een voorlopige aanslag? Dan moet je zelf de wijziging doorgevenaan de Belastingdienst. Je hebt hiervoor de DigiD-code van je overleden partner nodig.
 • Misschien heb je nu zelf recht op een voorlopige teruggave. Vraag deze dan aan. Ontving je al een voorlopige teruggave? Wijzig die dan hier online bij de belastingdienst in 4 stappen.

Kinderbijslag

Als je partner in Nederland is overleden, dan krijgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dit door van de gemeente. Is je partner in het buitenland overleden, dan moet je dit wel zelf doorgeven aan de SVB.

Als de kinderbijslag op jouw naam staat, dan loopt dit gewoon door. Stond de kinderbijslag op naam van je partner, dan bekijkt de SVB of jij de kinderbijslag kunt krijgen. De SVB stuurt je een aanvraagformulier.

Woonlasten

Bereken of je je woonlasten nog kunt betalen nu het inkomen van je partner wegvalt.

Koopwoning

Meld het overlijden van je partner bij de verzekeraar als je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. Dit gebeurt niet automatisch.

Als de verzekering bij de hypotheek hoort, dan wordt het geld direct gebruikt om de hypotheek (voor een deel) af te lossen. Het geld wordt niet op je rekening gestort. Wel blijft er een lagere hypotheekschuld over. Is je overlijdensrisicoverzekering (of levensverzekering) niet verpand aan de hypotheek? Dan kun je zelf beslissen waar je de uitkering van de verzekering voor gebruikt.

Vaak is het mogelijk om na het overlijden van je partner de hypotheek over te sluiten. Dat kan interessant zijn als de rente op dit moment lager is dan de hypotheekrente die je betaalt. Ook kun je na het overlijden van je partner vaak boetevrij aflossen. Vraag bij je hypotheekverstrekker wat er mogelijk is en laat je adviseren.

Huurwoning

Maak een proefberekening om te zien of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Om in aanmerking te komen moet je huur in ieder geval onder de sociale huurgrens liggen. In 2022 ligt deze grens op € 763,47 per maand.

Woonkostentoeslag

Kom je in de problemen met het betalen van de hypotheek of huur, dan kun je woonkostentoeslag aanvragen bij de gemeente. Dit is een tijdelijke oplossing en er geldt vaak een verhuisverplichting. Ook wordt er naar je vermogen gekeken.

Kosten uitvaart

Als je partner geen uitvaartverzekering had of de verzekering niet de hele uitvaart vergoedt, dan zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart. Lukt het niet om deze kosten te  betalen? Probeer dan om een betalingsregeling te treffen met de uitvaartondernemer.

Misschien kom je in aanmerking voor bijzondere bijstand. Je moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen. Zie: Bijzondere bijstand aanvragen.

Bankrekening

Je moet het overlijden van je partner doorgeven aan de bank. Een bankrekening die alleen op naam van je partner staat, wordt meestal geblokkeerd. Je hebt dan geen toegang meer tot de bankrekening. Dat is onhandig als er nog dingen betaald moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan automatische incasso’s voor de vaste lasten of de kosten van de uitvaart. Bij sommige banken lopen automatische incasso’s door. Je kunt de bank ook vragen om betalingen aan de notaris of voor de uitvaart uit te voeren.

Je houdt meestal wel toegang tot een gezamenlijke rekening, behalve als andere erfgenamen de bank vragen om deze rekening te blokkeren. Als je toegang houdt, dan blijven de betalingen gewoon doorlopen. Bij de meeste banken kun je de gezamenlijke rekening alleen op jouw naam laten zetten.

Informeer altijd eerst bij de bank welke regels gelden, want dit kan per bank verschillen. De meeste banken hebben een speciale servicedesk voor nabestaanden.

Je hebt verschillende documenten nodig om de bankzaken van je partner af te kunnen ronden. Bijvoorbeeld de overlijdensakte, een verklaring van erfrecht en een verklaring van het centraal testamentenregister.

Lopende contracten opzeggen

Lopende contracten op naam van je partner moeten worden aangepast of opgezegd. Denk aan verzekeringen en abonnementen, maar ook aan vaste lasten die op naam staan van je partner. De zorgverzekering hoef je niet op te zeggen. Die stopt vanzelf op de dag van overlijden. Als jullie een gezamenlijke polis hadden, dan wordt er een nieuwe polis voor je gemaakt.

Begroting maken

We raden je aan om een begroting te maken, zodat je inzicht krijgt in je nieuwe financiële situatie. Je weet dan precies waar je aan toe bent. Je kunt hiervoor gebruik maken van de maandbegroting van het Geldloket.

Voor een volledig overzicht van zaken die je moet regelen als je partner is overleden, verwijzen we je graag naar de checklist bij overlijden van de Rijksoverheid. Eerst beantwoord je een paar vragen. Daarna krijgt je een overzicht van wat je moet regelen van de overheid.

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je vragen over wat je moet doen als je partner is overleden? Neem contact op met Geldloket Emmen. We helpen je graag!

 

 

 

 

Voor alle vragen over geldzaken

Heb je vragen over geldzaken, bijvoorbeeld door een verandering in je leven? Geldloket Emmen biedt inwoners van de gemeente Emmen gratis en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Emmen