headerline
Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Zo doe je belastingaangifte als scholier

20 april 2022

 

Je kunt geld terugkrijgen als scholier door belastingaangifte te doen. Ook als je stage loopt tijdens je opleiding en een bijbaan hebt. Probeer geen geld mis te lopen, want in 3 simpele stappen heb jij je belastingaangifte klaar.

De belastingteruggave kan oplopen tot een mooi bedrag dat je in de zomer krijgt. Dat kun je goed gebruiken tijdens je verdiende vakantie. 😉

Stap 1

Vraag een DigiD aan zodat je kunt inloggen bij de Belastingdienst.

Stap 2

Zoek alvast de informatie op die je nodig hebt:

  • Je jaaropgaaf
  • Informatie over je zorgkosten
  • Informatie over je studiekosten

Op je jaaropgaaf staat wat je in dat jaar hebt verdiend bij een werkgever. Als je in dat jaar verschillende werkgevers hebt gehad, krijg je meer jaaropgaven. Met je jaaropgaaf kun je controleren of de Belastingdienst het juiste jaarinkomen heeft opgeslagen.

Zorgkosten kun je soms aftrekken van je inkomen. Daardoor kun je (meer) geld terug krijgen. Je mag alleen zorgkosten aftrekken die op deze lijst staan en die je niet vergoed krijgt. Je moet de kosten kunnen bewijzen met een rekening of kassabon.

Studiekosten kun je soms ook van je inkomen aftrekken. Dit zijn de voorwaarden:

  • Je hebt geen recht op studiefinanciering
  • Het is een studie of opleiding voor je (toekomstige) beroep
  • Je wordt begeleid door bijvoorbeeld een docent

Stap 3

Log in bij de Belastingdienst en controleer de gegevens die al zijn ingevuld. Verander eventueel de gegevens die niet kloppen.

De meeste scholieren kunnen de app Aangifte inkomstenbelasting gebruiken. Kloppen de gegevens niet? Doe dan belastingaangifte op Mijn Belastingdienst. Je kunt de gegevens in de app namelijk niet veranderen.

Tip: Loop geen geld mis. Je kunt nog tot 5 jaar terug belastingaangifte doen.

Wij helpen graag

Voor hulp bij het invullen van je belastingaangifte als scholier kun je gratis terecht bij het Geldloket Emmen. Heb je andere vragen over geldzaken? Maak dan een gratis afspraak bij het Geldloket.

Voor alle vragen over geldzaken

Heb je vragen over geldzaken, bijvoorbeeld door een verandering in je leven? Geldloket Emmen biedt inwoners van de gemeente Emmen gratis en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Emmen