Ken je dat? Je gaat naar de winkel voor een paar boodschappen en komt terug met producten die je helemaal niet van plan was om te kopen. Je hebt ze eigenlijk ook niet nodig. Misschien werd je verleid door aanbiedingen die ‘te mooi waren om te laten liggen’. En zelfs als je niet veel bijzonders hebt gekocht, kan de kassabon tegenvallen. De paar boodschappen die je hebt gedaan, tellen toch al snel op tot een flink bedrag.
Uit onderzoek van het platform ‘Wijzer in geldzaken’ blijkt, dat bijna veertig procent van de Nederlanders dit jaar het voornemen had om te besparen op zijn dagelijkse boodschappen. Om je hierbij te helpen, lees je hieronder een paar praktische tips om bewust(er) boodschappen te doen en geld te besparen.
Maak een begroting en stel vast welk bedrag per week je kunt besteden aan boodschappen
Schrijf op wat je maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn. Als je dat weet, dan kunt je berekenen hoeveel geld je per maand kunt uitgeven aan boodschappen. Dit bedrag reken je vervolgens terug naar een weekbudget. Dan weet je waar je aan toe bent en kun je bewuste keuzes maken.
Tip: Maak gebruik van de maandbegroting van het Geldloket.
Zet je weekbudget op een aparte rekening
Met pinnen geef je bijna ongemerkt geld uit. Om overzicht op je weekbudget te houden, kun je een aparte rekening openen voor je boodschappen. Daar zet je dan iedere week een vast bedrag op. Zo houd je goed zicht op je weekbudget.
Maak een weekmenu
Bedenk van te voren wat je op welke dag wilt eten. Als je zo’n weekmenu maakt, weet je welke boodschappen je die week nodig hebt. Je kunt dan rekening houden met aanbiedingen. Ook voorkom je dat je op het laatste moment nog iets moet bedenken en dan misschien kiest voor een dure kant- en-klaar maaltijd.
Maak een boodschappenlijstje
Een boodschappenlijstje voorkomt spontane, ondoordachte aankopen. De grote uitdaging is natuurlijk om je dan ook echt aan dat lijstje te houden. Kom je toch in de verleiding om iets te kopen wat niet op je lijstje staat? Stel jezelf dan de vraag: ‘heb ik het echt nodig?’.
Ga niet te vaak naar de supermarkt
Hoe vaker je in de supermarkt bent, hoe vaker je in de verleiding komt om aankopen te doen. Beperk je supermarktbezoek daarom bijvoorbeeld tot 1 of 2 keer per week, of bestel online.
Let op aanbiedingen en koop groter in
Als producten in de aanbieding zijn, is het handig zijn om er meer van te kopen dan je gewend bent. Volgende week zijn ze immers weer duurder. Let wel op de houdbaarheid van het product. Schoonmaakmiddelen, verzorgingsartikelen en frisdranken zijn hier geschikt voor.
Doe geen boodschappen op een lege maag
Ga niet naar de supermarkt als je trek hebt. Als je trek hebt, koop je sneller onnodige (lekkere) producten.
Leid je kind af tijdens het boodschappen doen
Voor kinderen is de supermarkt een paradijs vol lekkernijen. Het kan best lastig zijn om steeds ‘nee’ te moeten zeggen als ze snoep in uw karretje gooien. Afleiden kan dan helpen. Je kunt je kind bijvoorbeeld laten helpen bij het boodschappen doen.
Kijk onderin het schap en kies voor een goedkoper alternatief
In de supermarkt heb je keuze uit dure A-merken, huismerken en andere goedkopere merken. Kies je meestal voor de duurdere merken? Probeer dan eens of een goedkoper merk je ook bevalt. De goedkopere merken vind je vaak onderin het schap.
Bereken de prijs per gewicht of inhoud
Soms lijken producten goedkoper, maar zijn ze dat niet. Om een goede vergelijking tussen producten te kunnen maken, kijk je naar de prijs van een per pond of kilo. Dit staat vaak ook al op het etiket.
Meer weten?
Heb je vragen over rondkomen of (be-)sparen? Neem contact op met Geldloket Emmen. We helpen je graag!