headerline
Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Bespaar op je energieverbruik, start met deze tips!

4 januari 2022

Energie besparen is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Daarom hebben we slimme tips voor je die een flinke besparing op kunnen leveren.

Wil je naast onze tips alvast meer weten over jouw energieverbruik, en waar je rekening mee kunt houden? Neem dan ook eens een kijkje bij;

 

Onze slimme tips die je nu al door kunt voeren, zonder dat je daarvoor veel moeite hoeft te doen!

  • Zet de verwarming ’s nachts een graad lager, en als er niemand thuis is op 15 graden. Daarmee bespaar je 80 euro per jaar.
  • Bespaar op warm water. Douche een minuut korter en ga zo weinig mogelijk in bad. Een bad kost drie keer zoveel water en energie.
  • Zet geen apparaten op stand-by, maar doe ze gewoon helemaal uit als je ze niet gebruikt.
  • Hang de was te drogen, in plaats van de wasdroger te gebruiken.
  • Dicht ramen en kieren met een tochtstrip. Je zult je verbazen hoeveel energie dat scheelt!

 

Ook zijn er slimme tips om energie te besparen waar je wat meer moeite voor moet doen, maar het resultaat loont zeker! Deze staan hieronder beschreven.

 

Slimme verlichting en minder stroomverbruik

Ons stroomverbruik bestaat voor zo’n 12% uit verlichting. Led-verlichting verbruikt maar liefst 75% minder stroom dan halogeen en gloeilampen. Spaarlampen zijn superzuinig en hoef je niet te vervangen. Ook TL-verlichting is energiezuinig. Verder scheelt het natuurlijk als je lampen niet onnodig laat branden en zorgt voor zoveel mogelijk daglicht in huis.

 

Wek je eigen energie op met zonnepanelen

Zonnepanelen leveren niet alleen energie bij zonnig weer, maar ook als het bewolkt is. De aanschaf is wel een investering. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren zo’n 25 procent goedkoper geworden. Het rendement van deze investering is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op je spaarrekening. Bedenk ook dat de kosten van energie jaarlijks stijgen. Doe hier de zonnepanelencheck om te bekijken wat de investering en besparingen in jouw situatie zijn.

 

Check en verbeter de isolatie van je eigen woning

Een energiezuinig huis begint bij goede isolatie en ventilatie. Goede isolatie, zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie, kan honderden euro’s per jaar schelen. Handige informatie vind je op de website energiebesparendoejenu.nl van de rijksoverheid.

 

Meer weten over besparen?

Neem contact op met Geldloket Emmen over deze en andere geldzaken. We helpen je graag!

 

 

 

 

 

Voor alle vragen over geldzaken

Heb je vragen over geldzaken, bijvoorbeeld door een verandering in je leven? Geldloket Emmen biedt inwoners van de gemeente Emmen gratis en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Emmen