headerline
Thema: Rondkomen
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Rondkomen met minimumloon – hoe doe je dat?

4 januari 2022

Wat is minimumloon?

Minimum loon is het loon dat je minimaal moet ontvangen als je werkt. Het wettelijk minimum loon geldt voor werknemers vanaf 21 jaar. Voor jonge werknemers geldt het minimumjeugdloon. Een alleenstaande die een bijstandsuitkering ontvangt, krijgt 70% van het minimumloon. Als je doorwerkt nadat je de AOW-leeftijd bereikt hebt, houd je recht op het wettelijk minimumloon.

Rondkomen

Het valt niet altijd mee om rond te komen van het minimumloon. Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen.

1. Check of je recht hebt op toeslagen

Een alleenstaande die alleen woont, heeft vaak recht op huur- en zorgtoeslag. In geval van inwonende minderjarige kinderen is er ook recht op kindgebonden budget. Op de website van de Belastingdienst kun je een toeslagenkaart downloaden. Daarop staat wat het maximale bruto jaarinkomen mag zijn om recht te hebben op toeslagen. Zie: Toeslagenkaart 2022

2. Check of je recht hebt op lokale of landelijke regelingen

Het loont zeker om te onderzoeken of je recht hebt op lokale of landelijke regelingen. Denk hierbij aan een bijdrage vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur voor bijvoorbeeld zwemles of  de stichting Leergeld voor schoolkosten voor je kinderen. Voor beide regelingen kun je een aanvraag doen via:  Leergeld Emmen. Misschien kun je ook gebruik maken van de Doe-mee-webshop. Kijk op Bereken uw Recht welke regelingen je kunt aanvragen.

3. Begroten en besparen

Als je zeker weet dat je krijgt waar je recht op hebt, dan is het goed om een maandbegroting te maken. Je krijgt dan inzicht in je inkomen en uitgaven. Begin eens met het bijhouden van al je pinbetalingen en geldopnames van de afgelopen 3 maanden. Dit is vaak erg verhelderend. Maak onderscheid tussen noodzakelijke en niet-noodzakelijke uitgaven en start met het schrappen van uitgaven die niet nodig zijn. Dat hoeft niet in één keer, maar alle kleine beetjes helpen.

Tip: volg de gratis budget-training bij St Knip. Kijk op: Stichting Knip

4. Besparen op de vaste lasten

Elke maand gaat een flink deel van je inkomsten op aan de vaste lasten, zoals woonlasten, verzekeringen en de energierekening. Aan de kosten voor je  huurwoning of hypotheek is misschien niet veel te veranderen. Maar op je energierekening, verzekeringen en telefoonabonnementen kun je flink wat besparen. Het loont de moeite om hier eens kritisch naar te kijken. Kijk ook onze tips voor energiebesparing

Meer weten?

Heb je moeite met rondkomen en wil je hier eens over praten? Neem contact op met Geldloket Emmen. We helpen je graag!

 

Voor alle vragen over geldzaken

Heb je vragen over geldzaken, bijvoorbeeld door een verandering in je leven? Geldloket Emmen biedt inwoners van de gemeente Emmen gratis en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Emmen