headerline
Thema: Jongeren
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

De financiële gevolgen van verlof rondom de geboorte

15 september 2022

Rondom de geboorte van je kind kan je verlof opnemen. Naast het bekende zwangerschaps- en bevallingsverlof is er ook geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof. Dit zijn de financiële gevolgen van verlof rondom de geboorte.

Maak een gratis afspraak

De regelingen:

  • Zwangerschaps- en bevallingsverlof
  • Geboorteverlof
  • Aanvullend geboorteverlof
  • Ouderschapsverlof

Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Als je zwanger bent en gaat bevallen, kan je zwangerschaps- en bevallingsverlof opnemen. Dit duurt minimaal 16 weken.

Als je in loondienst werkt, vraag je dit aan bij je werkgever. Doe dit op zijn laatst 7 weken voor de uitgerekende datum. Je werkgever ontvangt de uitkering van het UWV en betaalt jouw loon door tijdens je verlof.

Als je een uitkering hebt, dan kan je een WAZO-uitkering aanvragen bij het UWV. Doe dit op zijn laatst 8 weken voor de uitgerekende datum. De uitkering is 100% van je dagloon. Dat is het loon dat je gemiddeld per dag verdiende in de periode van 1 jaar.

Als zelfstandige kan je mogelijk een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV. Doe dit op zijn laatst 8 weken voor de uitgerekende datum. De hoogte van de ZEZ-uitkering wordt berekend aan de hand van je inkomen van vorig jaar.

Geboorteverlof

Is je partner bevallen dan kan je geboorteverlof opnemen. Je hebt daar recht op als je in loondienst werkt. Je kan het aantal uren van één werkweek opnemen. Dat mag in één keer achter elkaar of je kan de uren verdelen. Wel moet je alle verlofuren opnemen binnen 4 weken na de geboorte van je kind. Jouw werkgever betaalt je loon 100% door. Wil je geboorteverlof opnemen, laat dit dan vooraf of zo snel mogelijk na de geboorte aan je werkgever weten.

Aanvullend geboorteverlof

Als je partner is bevallen, dan heb je recht op maximaal 5 werkweken aanvullend geboorteverlof. Je hebt er recht op als je in loondienst werkt, als je alfahulp bent, particuliere huishoudhulp of directeur-grootaandeelhouder.

Tijdens dit verlof wordt het loon niet doorbetaald, maar je krijgt een uitkering van het UWV. De hoogte van deze uitkering is maximaal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat je gemiddeld per dag verdiende in de periode van 1 jaar. Je werkgever vraagt de uitkering aan bij het UWV en betaalt het daarna uit aan jou.

Je kan het aanvullend geboorteverlof alleen opnemen nadat je eerst geboorteverlof hebt opgenomen. Ook moet je het binnen 6 maanden na de geboorte van je kind opnemen. Vraag het verlof minimaal 4 weken van tevoren aan.

Ouderschapsverlof

Tot het kind 8 jaar oud is hebben beide ouders recht op ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van je werkweek. Je vraagt het op zijn laatst 2 maanden van tevoren aan bij je werkgever.

Bij je aanvraag geef je aan wanneer je het verlof wilt opnemen. Je werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren maar kan wel de verdeling van de uren weigeren.

Ouders kunnen 9 werkweken van dit verlof opnemen als betaald ouderschapsverlof. Je hebt er recht op als je in loondienst werkt, als je alfahulp bent, particuliere huishoudhulp of directeur-grootaandeelhouder.

In deze periode krijg je een uitkering van het UWV. De andere weken is het verlof meestal onbetaald. Soms betalen werkgevers het loon wel door, bijvoorbeeld als dat in de CAO staat.

Betaald ouderschapsverlof moet je binnen 1 jaar na de geboorte van je kind opnemen. Uren die je niet binnen 1 jaar opneemt, kan je nog wel opnemen als onbetaald ouderschapsverlof.

De hoogte van het betaald ouderschapsverlof is 70% van het dagloon. Dat is het loon dat je gemiddeld per dag verdiende in de periode van 1 jaar.

Financiële gevolgen

Je inkomen daalt als je gebruik maakt van aanvullend geboorteverlof of ouderschapsverlof. Zet vooraf op een rijtje hoe hoog je inkomen precies zal zijn als je verlof opneemt. Vul ook een maandbegroting (Excel, 35,8 Kb) in zodat je kan zien of je met dit inkomen alle uitgaven kan betalen.

Een daling van je inkomen kan ook gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag. Misschien heb je minder recht op heffingskortingen. De voorlopige teruggave wordt dan lager. Wijzig de voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst om te zien wat in jouw situatie de gevolgen zijn.

Misschien heb je (meer) recht op toeslagen. Geef daarom via Mijn Toeslagen de wijziging van je inkomen door. Had je eerder geen recht op toeslagen, doe dan een proefberekening om te zien of je er nu wel recht op hebt.

Persoonlijk advies

Maak een gratis afspraak op ons spreekuur. Dan nemen wij de financiële gevolgen van verlof rondom de geboorte met je door.

 

Voor alle vragen over geldzaken

Heb je vragen over geldzaken, bijvoorbeeld door een verandering in je leven? Geldloket Emmen biedt inwoners van de gemeente Emmen gratis en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Emmen