headerline
Thema: Pensioen
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Voorkom deze valkuilen als je met pensioen gaat

30 november 2023

Voorkom deze 3 valkuilen als je met pensioen gaat

Waar moet je aan denken als je met pensioen gaat? Natuurlijk aan het aanvragen van je AOW-uitkering en het bekijken hoeveel pensioen(en) je hebt opgebouwd. Zijn er nog meer zaken waar je aan moet denken? Jazeker! Voorkom deze 3 valkuilen als je met pensioen gaat.

Maar eerst over de AOW. Een paar maanden voor je de AOW-leeftijd bereikt, ontvang je een brief van de SVB. Daarmee kan je de AOW-uitkering aanvragen. Via mijnpensioenoverzicht.nl kan je zien of je pensioen(en) hebt opgebouwd. Ook daar krijg je een brief over voordat je de AOW-leeftijd bereikt. Dus dat is als het goed is geregeld.

Welke valkuilen wil je voorkomen?

 

Valkuil 1: Te veel heffingskorting gekregen

Laat de heffingskorting maar bij 1 inkomstenbron toepassen. Als je zowel bij je AOW als bij je pensioen(en) de algemene heffingskorting laat toepassen, krijg je waarschijnlijk teveel korting. Daardoor betaal je te weinig belasting. Je krijgt dan een (forse) aanslag als je je belastingaangifte gaat doen. Kijk hier dus goed naar. Het beste is om alleen bij je AOW de algemene heffingskorting te laten toepassen en niet bij de overige pensioenen.

 

Valkuil 2: Geen geld opzij gezet voor de Belastingdienst

Een andere adder onder het gras is dat je bij elk van de geldverstrekkers een dusdanig inkomen hebt, dat de 1e belastingschijf van toepassing is, maar dat je in de 2e belastingschijf komt als je al de verschillende inkomens bij elkaar optelt. Je betaalt hierdoor weinig belasting en moet dit later alsnog betalen aan de Belastingdienst.

Hierbij een voorbeeld om het duidelijk te maken:
Je bruto-AOW voor een heel jaar bedraagt  € 18.400. Dit bedrag valt in de 1e belastingschijf. De SVB draagt 19,03% belasting voor je af.

Je hebt een pensioen bij Nationale-Nederlanden van € 16.000. Dit bedrag valt in de 1e belastingschijf. Nationale-Nederlanden draagt 19,03% belasting voor je af.

Je hebt ook nog een pensioen opgebouwd bij Zorg en Welzijn van € 8.000. Dit bedrag valt in de 1e belastingschijf. PFZW draagt 19,03% belasting voor je af aan de Belastingdienst.

Maar als je je inkomsten bij elkaar optelt (dus € 18.400 + € 16.000 + € 8.000) dan is je jaarinkomen: € 42.400. Met je totale jaarinkomen val je in het 2e belastingtarief. Dan moet je meer belasting betalen. Wat je te weinig hebt betaald, moet je via je belastingaangifte afdragen aan de Belastingdienst. Hiervoor moet je dus geld opzij zetten: reserveren!

 

Valkuil 3: Nieuw jaarinkomen niet doorgegeven aan Dienst Toeslagen

Als je toeslagen ontvangt en je bereikt de AOW-leeftijd, dan moet je altijd een herberekening maken van je jaarinkomen. Dit gewijzigde bedrag kan je direct doorgeven aan de Dienst Toeslagen. Hiermee voorkom je dat je teveel toeslag ontvangt en dit weer terug moet betalen.

 

Persoonlijk advies

Wij kunnen je helpen om jouw situatie goed in kaart te brengen, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is. Maak gerust een gratis afspraak.

Maak een afspraak