headerline
Thema: Pensioen
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Rondkomen met AOW: waar heb je recht op?

25 januari 2022

 

Rondkomen van AOW en je pensioen valt niet altijd mee. Het is goed om te weten voor welke regelingen en toeslagen je in aanmerking komt.

Als je inkomen op het sociaal minimum (bijstandsniveau) of net daarboven, dan kun je in aanmerking komen voor bepaalde regelingen of toeslagen. Daarbij maakt het uit of je alleenstaand bent of samenwoont.

Wat de grens is van het sociaal minimum, verandert ieder half jaar. Kijk op de website van de  Rijksoverheid voor het actuele bedrag in jouw situatie.

Regelingen en voorzieningen

Ligt je inkomen op het sociaal minimum (bijstandsniveau)? Dan kom je in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting.

Heb je een inkomen op bijstandsniveau of iets hoger? Dan kun je ook in aanmerking komen voor regelingen voor aanvulling van het inkomen. Op de website van berekenuwrecht zie je op welke regelingen je misschien recht hebt.

Je kunt ook altijd met je vragen terecht bij het Geldloket Emmen: contact.

Huurtoeslag

Als je een laag inkomen hebt en een woning huurt van max €763,47 per maand (2022), kun je huurtoeslag krijgen. Je inkomen moet dan wel onder een bepaald bedrag liggen. Ook hangt het af van je persoonlijke situatie. Huurtoeslag kan oplopen tot ongeveer € 4.500 euro per jaar. Maak hier een proefberekening om te kijken of je huurtoeslag kunt krijgen.

Zorgtoeslag

Als je inkomen in 2022 maximaal € 31.998,- is, kun je zorgtoeslag krijgen. Hoeveel je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Ook het inkomen van je eventuele (toeslag-)partner kan mee tellen. Maak hier een proefberekening om te kijken of en hoeveel zorgtoeslag jij kunt krijgen.

Belastingen: heffingskortingen

Heffingskortingen zijn kortingen op je belasting. Als je de AOW-leeftijd bereikt, wordt de algemene heffingskorting lager. Aan de andere kant krijg je nu wel de ouderenkorting, en misschien ook de alleenstaande-ouderenkorting. Dit gaat automatisch als je aangifte doet. Soms mag je ook meer zorgkosten aftrekken van de belasting. Wil je meer weten over wat er verandert voor je belastingaangifte als je de AOW-leeftijd bereikt? Kijk op de website van de Belastingdienst.

Kleiner wonen

Als je in een groot huis woont en moeite hebt om rond te komen, kun je erover nadenken om kleiner te gaan wonen. Dat scheelt namelijk veel geld. Via Thuiskompas.nl kun je zoeken naar een senioren-huurhuis. Hier staan alle beschikbare huurhuizen van de woningcorporaties in Drenthe. Je kunt je op Thuiskompas gratis inschrijven als woningzoekende. Ook kun je woningruil overwegen. Je moet dan zelf een geschikte ruilpartner vinden. Met de huidige vraag naar eengezinswoningen zal dat geen probleem zijn.

Kortingen

Als 65-plusser heb je recht op verschillende kortingen, bijvoorbeeld bij culturele instellingen, attractieparken en andere commerciële aanbieders. Ook krijg je vaak korting op het openbaar vervoer, de bioscoop en in vakantieparken. Als je lid bent van een ouderenbond, krijg je vaak kortingen op je zorgverzekering en andere zaken.

Meer weten?

Wil je meer weten over rondkomen en AOW? Neem contact op met Geldloket Emmen. We helpen je graag!