headerline
Thema: Werkloosheid
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Waar moet ik aan denken als ik mijn baan verlies?

4 januari 2022

Raak je je baan kwijt of loopt je contract af? Probeer dan direct ander werk te vinden. Als dat niet lukt, vraag in elk geval een WW-uitkering aan. Maak in elk geval ook een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zo houd je overzicht en grip op je situatie.  

 

Vanaf één week voor je eerste WW-dag kun je een WW-uitkering aanvragen. Aanvragen kan op de website van het UWV. Daarvoor heb je een DigiD-inlogcode nodig. De WW-uitkering gaat in op de eerste dag van je werkeloosheid of op de dag dat je de uitkering hebt aangevraagd.

Let op! Een WW-uitkering wordt nooit met terugwerkende kracht toegekend. Vraag hem dus tijdig aan.

Stappenplan WW

Volg het Stappenplan WW. Dit stappenplan geeft overzichtelijk weer wat er van je wordt verwacht. Het helpt je om niets te vergeten en alles op tijd te regelen.

Inkomsten en uitgaven

Neem je inkomsten en uitgaven onder de loep. Kijk kritisch naar de uitgaven en bespaar waar dat kan.

Hypotheek

Als je een koopwoning hebt, is de hypotheek één van de grootste kostenposten. Het kan moeilijk worden om de hypotheek te betalen. Heb je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Bespreek dan met je hypotheekadviseur of je in aanmerking komt voor de Woonlastenfaciliteit. Dan leen je tijdelijk geld om je hypotheek te kunnen betalen. Die lening betaal je later in termijnen weer terug.

Opschorting aflossingstermijn

Heb je geen hypotheek met NHG? Ga dan met je bank in gesprek of eenzelfde soort regeling mogelijk is. Soms is het ook mogelijk om tijdelijk niet af te lossen totdat je een nieuwe baan hebt. En misschien kun je extra lening afsluiten om te voorkomen dat je je huis uit moet. Vraag bij je bank wat de mogelijkheden zijn.

Woonkostentoeslag

Bij je gemeente kun je navragen of je recht hebt op een woonkostentoeslag. Dit is een tijdelijke inkomensaanvulling die je kunt vergelijken met huurtoeslag.

Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Het is niet verreist dat je een bijstandsuitkering hebt. Vraag ernaar bij je gemeente.

Meer weten?

Neem contact op met Geldloket Emmen. We helpen je graag!