headerline
Thema: Werkloosheid
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Financiële gevolgen van de ontslagvergoeding

4 januari 2022

De ontslagvergoeding of gouden handdruk of hoe je het ook noemt, staat op je rekening. Daar ben je natuurlijk blij mee. Het is wel goed om te weten dat dit bedrag financiële gevolgen voor je kan hebben op andere terreinen.

Gevolgen inkomstenbelastingen

De belastingdienst telt de ontslagvergoeding op bij je inkomen. In het jaar dat de vergoeding aan je is uitbetaald, is je belastbaar inkomen dus een stuk hoger. Je kunt dan in een ander belastingtarief terecht komen, waardoor je meer belasting betaalt. Het kan gebeuren dat je daardoor een aanslag inkomstenbelasting krijgt over het jaar dat je de ontslagvergoeding kreeg. Dan krijgt zo’n vergoeding toch een vervelend staartje.

Oplossing voor dat vervelende staartje

Hier is gelukkig een oplossing voor. Je kunt namelijk aan de belastingdienst vragen om het eenmalige hogere inkomen uit te smeren over 3 jaar. Dit kun je pas aanvragen als je van alle 3 jaren een definitieve aanslag hebt. Je telt dan alle inkomsten en de ontslagvergoeding bij elkaar op en deelt het totaal door drie.

Toeslagen

Door een ontslagvergoeding is je inkomen in een bepaald jaar (eenmalig) hoger dan anders. Dat kan ook nadelig zijn voor toeslagen die je krijgt. Door de ontslagvergoeding kan je inkomen in een bepaald jaar zo hoog worden, dat je geen recht meer hebt op bijvoorbeeld huurtoeslag.  De oplossing van hierboven (uitsmeren over 3 jaar) werkt niet. Bij toeslagen kijkt de belastingdienst alleen naar je inkomen op 1 januari van elk jaar. Heb je op 3 maart 2021 de ontslagvergoeding gekregen, dan kan dat gevolgen hebben voor de toeslagen in 2022 als op 1 januari 2022 het inkomen boven een bepaalde grens ligt.

Als je het geld op je spaarrekening zet, kun je te maken krijgen met vermogensbelasting.

Meer weten?

Al met al moet je soms best even rekenen om te kijken wat alle gevolgen zijn van een ontslagvergoeding. Wij kunnen samen met jou je situatie doornemen om te kijken wat wijsheid is. Neem contact op met Geldloket Emmen. We helpen je graag!