headerline
Thema: Werkloosheid
Thema: Jongeren
Thema: Eigen onderneming
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Rondkomen

Werken loont

4 januari 2022

Werken geeft je meestal voordelen op financieel en sociaal gebied. Het is bijvoorbeeld niet zo dat alleen mensen met een uitkering recht hebben op toeslagen. Of je een toeslag krijgt, hangt af van je (gezamenlijk) inkomen. Hieronder zetten we een aantal voordelen voor je op een rij.

 

Zorgtoeslag

Je hebt recht op zorgtoeslag als:

  • je bruto jaarinkomen als alleenstaande niet hoger is dan € 31.998 (2022).
  • het bruto jaarinkomen van jou en je partner niet hoger is dan € 40.944,- (in 2022).

De bedragen en meer informatie kun je vinden op de website van de Belastingdienst via deze link: Wat zijn de voorwaarden voor zorgtoeslag?

Kinderopvangtoeslag

Als je gaat werken, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Voorwaarde is dat je partner ook werkt, studeert of een re-integratietraject volgt. Je betaalt altijd een eigen bijdrage. Soms vergoedt de gemeente een deel van deze eigen bijdrage. Deze regeling heet Gemeentetoeslag kinderopvang. Je kunt hiervoor in aanmerking komen als je een bijstandsuitkering hebt als aanvulling op je werk of als je een re-integratietraject volgt. Wil je hier meer over weten? Maak dan een afspraak met de gemeente Emmen via deze link: Tegemoetkoming kosten kinderopvang

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Ben je een alleenstaande ouder of heb je een werkende partner en is jullie bruto jaarinkomen uit werk in 2022 meer dan € 5.220,-? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Je betaalt dan minder belasting. Je kind(eren) moet dan wel jonger zijn dan 12 jaar. Deze heffingskorting kan maximaal € 2.534,- per jaar zijn (2022). Zie de website van de Belastingdienst: Inkomensafhankelijke combinatiekorting 2022

Overige regelingen en voorzieningen

Ook als je werkt heb je recht op inkomensaanvullende regelingen en voorzieningen. Veel regelingen gelden voor een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Denk aan bijzondere bijstand, bijdragen van Jeugdfonds Sport- en Cultuur en Stichting Leergeld.

Per 1 januari 2022 is 120% van de bijstandsnorm:

  • voor een alleenstaande (ouder): netto 1.229,60 per maand (zonder vakantiegeld)
  • voor samenwonenden met/zonder kinderen: netto 1.771,92 per maand (zonder vakantiegeld)

Meer weten?

Wilt je meer weten over regelingen en toeslagen? Neem contact op met Geldloket Emmen. We helpen je graag!